Kako vole baka i deka
1. Oktobra 2011.
Roditeljska briga
15. Oktobra 2011.
Prikaži sve

Kada je žena starija od njega

Jedna od društvenih normi koje su prestale da važe tokom nekoliko poslednjih decenija jeste ona koja se tiče „prihvatljive” razlike u godinama između muža i žene, odnosno partnera. Činjenica da pravoslavna crkva ima pravilo da je petnaest godina razlike između supružnika granica prihvatljivog ukazuje da je oduvek postojala želja nekog starijeg da bude sa nekim mlađim, i obrnuto. Iako je uobičajeno da je muškarac taj koji je znatno stariji od žene, danas ima sve više veza i brakova u kojima je muškarac taj koji je znatno mlađi od svoje partnerke. Nije reč o nekoliko godina razlike, već o onoj koja je veća od sedam godina, pa čak veća i od petnaest godina.

Stabilna veza ili brak je jasan pokazatelj da su i ona i on pronašli osobu sa kojom mogu da zadovolje svoje različite psihološke potrebe. Iako je tipična seksualna fantazija mladih muškaraca koji su zakoračili u dvadesete da budu sa starijom, iskusnom ženom, seksualnost nije glavna stvar koja povezuje stariju ženu i mlađeg muškarca. Sigurno ne na onaj način na koji je važna u odnosima u kojima je muškarac taj koji je mnogo stariji.

Možemo primetiti da ovakve veze imaju žene koje su na neki način izuzetne ličnosti, koje plene bogatstvom svoje ličnosti i iskustva. One se često bave nekom umetnošću, često su javne ličnosti. Ali izuzetne ličnosti su, statistički gledano, izuzeci. Samim tim i ovaj tip veze. I zato ga možemo tretirati kao mit.

Statistika pokazuje upravo suprotan trend u populaciji: žene većinom traže nešto starije muškarce, a muškarci traže nešto mlađe žene. U svojim dvadesetim muškarci traže žene koje su dve i po godine mlađe, a žene muškarce koji su tri i po godine stariji. Tokom vremena muškarci traže sve mlađu partnerku: u tridesetim pet godina mlađu, a u pedesetim deset do dvadeset godina mlađu – bar na osnovu analize bračnih oglasa. Druga istraživanja pokazuju da se većina muškaraca ne oseća prijatno pored partnerke koja je uspešnija, ima više novca i više obrazovanje od njih.

Iako saznanje o tome da je moguće ostvariti skladnu vezu sa mlađim muškarcem može tešiti mnoge žene koje su u kasnim tridesetim, ipak treba znati da je malo verovatno da će one u svom životu uspeti da takvu vezu zaista i ostvare. Afiniteti oba pola su takvi da je na „bračnom tržištu” savremena žena u daleko nepovoljnijem položaju. I zato žene treba da na vreme znaju da statistika pokazuje da je stanje takvo da je za ženu najpovoljnije da pronađe stabilnu vezu u dvadesetim, a da se verovatnoća da će pronaći odgovarajućeg partnera znatno smanjuje u tridesetim i četrdesetim.

Ovaj članak je objavljen na sajtu politika.rs