Mala knjiga za velike roditelje

Mala knjiga za velike roditelje

 

Mala knjiga za velike roditelje

Priručnik za vaspitavanje dece

“Čini se da je glavna odlika Male knjige za velike roditelje njena filozofija, koja je istovremeno i stručno i zdravorazumski utemeljena. To znači da je stručno korektna, a opet napisana tako čitljivo da će biti razumljiva svim roditeljima, čak i onima koji nisu posebno naklonjeni savetima učenih teoretičara.”

prof. dr Janez Bečaj, Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet, Ljubljana

Naručite od izdavača

Knjiga predstavlja mapu za orijentaciju savremenog roditelje, a osnovno načelo koje je autore vodilo u pisanju, a služi kao glavna poruka roditeljima, jeste zaključak da vaspitavanje nije samo razumevanje i popuštanje, niti samo ograničavanje i kažnjavanje, već kombinacija zahteva, naklonosti i ograničavanja. Odgovori koje knjiga nudi nisu teorijska razglabanja, već jasna i proverena životna iskustva kako da vaspitavate dete da biste dobili ono što želite, kako da nagradite a kako da kaznite dete, da li da kritikujete ili pohvalite dete kao osobu ili njegov postupak, kako da vam dete ne bude ni razmaženo ni suviše poslušno… Knjiga pomaže roditeljima i vaspitačima da pronađu balans u vaspitanju dece.

Pored dr Zorana Milivojevića, psihoterapeuta koji više od decenije radi kao supervizor vaspitačima u različitim slovenačkim institucijama za mlade, knjigu je pisao i tim od pet slovenačkih psihologa i socijalnih pedagoga. U veoma praktičnom i bogato ilustrovanom priručniku predstavljen je Milivojevićev „mercedes model” koji dovodi u međusobni optimalni odnos tri glavne funkcije vaspitnog rada: postavljanje ciljeva; pohvaljivanje i nagrađivanje; i kritiku i kaznu. Model ukazuje na tipične greške u vaspitavanju koje dovode do preterane socijalizacije deteta, razmaživanja, prezaštićivanja, zanemarivanja ili maltretiranja deteta.

Knjiga je od svog prvog objavljivanja u Sloveniji (2004) veliki hit o vaspitavanju dece i kontinuirano se nalazi na listama najprodavanijih i najtraženijih knjiga u knjižarama, a slovenački stručnjaci upravo ovu knjigu najčešće preporučuju roditeljima. Prvo izdanje na srpskom jeziku Psihopolis je objavio 2007. i od tada još nekoliko ponovljenih izdanja.

KAKO DA VASPITAVATE DETE DA BISTE DOBILI ONO ŠTO ŽELITE

KNJIGA O TRI VEŠTINE:

RODITELJSKI ZAHTEV – POHVALA I NAGRADA – KRITIKA I KAZNA

MAPA ZA ORIJENTACIJU SAVREMENOG RODITELJA

  • Zašto dete neće da radi korisne stvari?
  • Zašto dete misli da ga ne volite kada mu nešto ne dozvolite?
  • Da li da očekujete, molite ili da zahtevate?
  • Kako da ni premalo ni previše ne pohvaljujete dete?
  • Da li da pohvalite dete kao osobu ili njegov postupak?
  • Kako da nagradite dete?
  • Da li da kritikujete dete kao osobu ili njegov postupak?
  • Da li je kritika dovoljna?
  • Kako kažnjavati?
  • Kako da vam dete ne bude ni razmaženo ni suviše poslušno?

Rekli su o knjizi:

Čini se da je glavna odlika Male knjige za velike roditelje njena filozofija, koja je istovremeno i stručno i zdravorazumski utemeljena. To znači da je stručno korektna, a opet napisana tako čitljivo da će biti razumljiva svim roditeljima, čak i onima koji nisu posebno naklonjeni savetima učenih teoretičara.

prof. dr Janez Bečaj, Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet, Ljubljana

Autori nam poručuju da je vaspitavanje proces koji ima određeni cilj: da dete odraste i bude sposobno za samostalno rešavanje većine životnih problema i autonomno funkcionisanje u društvu.

Željko Ćuric, dr med., psihoterapeut i komunikolog, OK Consulting, Ljubljana

O autorima:

Zoran Milivojević je psihoterapeut koji više od decenije radi kao supervizor vaspitačima u različitim slovenačkim institucijama za mlade. Katja Bilban, Vida Kokelj, Miša Kramberger i Tjaša Steiner su diplomirani psiholozi koji rade kao vaspitači, a Borut Kožuh je socijalni pedagog i direktor, svi zaposleni u Domu za mlade Jarše u Ljubljani. Knjiga je izašla povodom proslave pedeset godina tog zavoda (2004) i postala veoma popularna medu slovenačkim stručnjacima. U knjizi je izložen mercedes model zasnovan na iskustvima dr Milivojevića i na teorijskom okviru transakcione analize kojom se bave svi autori.

Ako ste na Fejsbuku ovu knjigu i objavljivanje sličnih knjiga iz oblati vaspitanja dece i porodičnim odnosima možete podržati na ovoj stranici:

Naručite knjigu direktno od izdavača