Sindrom srednjeg deteta
7. Marta 2015.
Da li žene sazrevaju ranije od muškaraca?
18. Marta 2015.
Prikaži sve

Lepa, pametna i bogata

Pored toga što teži lepoti, savremena mlada žena bi trebalo da teži i svom dobrom finansijskom statusu. Iako novac nije najvažniji, važan je za postizanje kvaliteta života. Lepa, zdrava i bogata mlada žena ima slobodu i integritet koji joj omogućava da bude kovač vlastite sreće.

U stvarnosti, mnogim mladim ženama nije tako privlačna ideja sticanja i upravljanja novcem kao što je to ideja njegovog trošenja. Posledica toga je što žene često ne vladaju osnovnim veštinama dobrog upravljanja ličnim finansijama. Bez osnovne finansijske pismenosti, teško je biti dobar i u oblasti upravljanja novcem.

Jedan od razloga za ovakvo stanje jeste to što žene misle da moraju da biraju između ljubavi i njene suprotnosti – novca. Brojni su primeri iz literature i filma u kojima se bogata devojka zaljubljuje u siromašnog mladića, a kada je njeni roditelji ucene isključenjem iz nasledstva, ona izabere ljubav u siromaštvu. U suprotnom, kada bi se udala iz ljubavi za bogatog, posmatrač bi mogao da posumnja da je bogatstvo a ne ljubav pravi razlog za udaju. Veličinom žrtve podnete u ime ljubavi posmatrač može da meri veličinu ljubavi. Kada se taj motiv ponavlja u različitim delima, to u našem kolektivnom nesvesnom stvara predrasudu da su sve velike ljubavi nesrećne.

Tu predstavu prenose i bajke. I Pepeljuga se na kraju udala za princa, a podrazumeva se da je princ bogat, tako da joj je njegova ljubav omogućila da uživa u njegovom bogatstvu i statusu. Žena koja čeka da se u njenom životu pojavi princ nesvesno očekuje da će on biti imućan i sposoban da joj ulepša život, da je usreći svojom ljubavlju i darovima.

I upravo je ženska fantazija da će se, ako je ona dovoljno dobra i lepa, pojaviti princ, ideja da će preko ljubavi biti „usvojena” u sreću koju donosi bogatstvo. To je fantazija koja pasivizira ženu, čiji je koren u tradicionalnom predavanju zemlje sinu, a ne kćerki. Dokaz da je to kolektivna fantazije jeste ajo što je dele i smerne devojke i „sponzoruše”. I u razvodima ili ostavinskim raspravama se nekako podrazumeva da muškarcu pripadne više, jer je on taj koji je stvorio imetak.

Kolektivne predstave po kojima žena dolazi do imetka i bogatstva isključivo preko muškarca koji je voli, imaju funkciju psihološke zabrane koja je onemogućuje da svoje znanje i sposobnosti posveti izgradnji dobrog materijalnog statusa. Zato ovu fantaziju treba odbaciti, finansijski se opismeniti i početi upravljati vlastitim finansijama. To nema nikakve veze sa ljubavlju, osim možda sa ljubavlju prema sebi.

Ovaj članak je objavljen na sajtu politika.rs