Koncept veze
27. Novembra 2010.
Greška srca
11. Decembra 2010.
Prikaži sve

Ljubomorni na prošlost

Retki su ljudi koji nikada nisu doživeli ljubomoru. Priroda ljubavi je takva da onaj ko voli može i prestati da to čini. Zato voljena osoba može povremeno osetiti strah da će izgubiti ljubav. Kada je razlog za to pojava nekog trećeg, pojavljuje se ljubomora. Ljubomorna osoba misli da će zbog trećeg voljena osoba prestati da je voli ili da će tog trećeg zavoleti više nego što voli nju. Funkcija osećanja ljubomore je u tome da signališe osobi da je odnos ljubavi ugrožen kako bi preduzela neke akcije kojima će zaštititi taj odnos. Ali kada je ljubomora preterana, stalna ili patološka, umesto da služi očuvanju, uništava ljubav.

Postoji jedna vrsta ljubomore u kojoj je osoba ljubomorna na svog partnera zbog nečega što se desilo davno pre nego što ga je upoznala, pre nego što su se zavoleli i zavetovali jedno drugom na vernost. Na primer, iako je partnerku upoznao nekoliko godina nakon raskida sa bivšim dečkom, partner je neprestano ljubomoran na njihov nekadašnji odnos.

Ovo osećanje ljubomore je takvo da se osoba u sadašnjosti ljuti na partnera zbog nečega što je radio u davnoj prošlosti. Kao da osoba u sadašnjosti zahteva da voljena osoba promeni svoje ponašanje u prošlosti. Kako je to nemoguće, ova ljubomora nema funkciju zaštite odnosa ljubavi.

Sposobnost da se oseti ljubomora zbog nečeg u prošlosti leži u prirodi mentalnih procesa koji su u osnovi mašte i imaginacije. Tipičan način na koji osoba kod sebe izaziva osećanje ljubomore je da slikovito zamišlja partnera kako razmenjuje nežnosti sa nekim drugim. Ljudska psiha je tako ustrojena da mentalne slike koje su rezultat zamišljanja i mašte nedovoljno razlikujemo od onih mentalnih slika koje su rezultat opažanja aktuelne stvarnosti. Zbog toga osoba jednim delom sebe veruje da se ono što zamišlja upravo sada događa. Zato reaguje snažnom ljubomorom. A kada je izrazi partneru, on je nemoćan jer osoba protestuje zbog nečega što se dogodilo i što se ne može promeniti. Ona može tvrditi da je to davna prošlost, da je taj nekadašnji odnos završen, ali to obično ne smiruje maštom izazvanu ljubomoru.

Kako je osećanje ljubomore signal da se osoba plaši da bi mogla izgubiti ljubav, uvek je dobro na ovaj signal odgovoriti potvrđivanjem ljubavi. Nežan zagrljaj, poljubac i izjava ljubavi može smiriti i osobu koja je zbog ljubomore veoma uznemirena. Ono što svakako ne treba činiti jestepristati na zahtev ljubomorne osobe da joj se detaljno opisuju neke situacije sa nekadašnjim partnerom. Detalji povećavaju slikovitost koja raspiruje maštu, a ova ljubomoru.

Ovaj članak je objavljen na sajtu politika.rs