Bekstvo od ljubavi
8. Maja 2009.
Volim te bez razloga
22. Maja 2009.
Prikaži sve

Ne volim te više

Veoma retko oba partnera istovremeno prestaju da vole jedan drugog. Daleko je češće da jedna osoba prestaje da voli, dok je druga i dalje zaljubljena. Zašto?

Zašto ljubav prestaje? Osećanje ljubavi je rezultat naše procene da je voljena osoba za nas veoma vredno ljudsko biće, tako da samo njeno prisustvo kod nas izaziva prijatnost. Zbog toga se emocionalno vezujemo za tu osobu i smatramo je delom našeg najintimnijeg sveta. Iz tog razloga želimo da sa tom osobom ostvarimo vezu ikada nije pored nas osećamo da nam nedostaje. Ljubav prestaje onda kada na osobu koju smo voleli više ne gledamo tako pozitivno, kada počnemo da smatramo da ona nije više u stanju da zadovolji naše kriterijume. To, naravno, ne mora biti njena greška. Ljudi se menjaju, pa se menjaju i kriterijumi na osnovu kojih procenjuju druge. Međutim, veoma retko su oba partnera istovremeno prestala da vole jedan drugog. Daleko je češća situacija kada jedna osoba prestaje da voli, dok druga nju i dalje voli. Tada jedan raskida vezu i odlazi, dok drugom ostaje da prihvati tu činjenicu. Izgubiti voljenu osobu je veoma neprijatan događaj, praćen osećanjem žalosti. Oni koji smatraju da su gubitkom te osobe izgubili smisao svog života sigurno najgore prolaze.

Nekada voljena osoba učini nešto da je drugi partner počne prezirati ili mrzeti. Volimo onda kada procenimo da je nama druga osoba veoma vredna, a preziremo onda kada procenimo da druga osoba nije dovoljno vredna, da je ispod nekog vrednosnog minimuma. Zbog toga je prezir suprotnost ljubavi i dovodi do „poništavanja” vrednosti drugoga. Za razliku od prezira koji dovodi do prekida emocionalnih veza prema osobi koja je bila voljena, osećanje mržnje često povećava vezanost za drugu osobu, ali na negativan osvetnički način. Zbog toga okupiranost drugim u slučaju ljubavi i zaljubljivanja može zameniti patološka opsednutost drugim kao nekim ko je zao i pokvaren, ko je učinio nešto što zahteva osvetu.

Često iskustvo ostavljenosti u ranom periodu razvoja, recimo u pubertetu, može biti traumatično i može izazvati kompleks niže vrednosti. Tipičan način mišljenja koji imaju oni koji su iz nekog razloga neprihvaćeni ili odbačeni od osobe u koju su se zaljubili ili koju vole jeste stav: „To što me ona neće je dokaz da ja nisam dovoljno dobar, dovoljno lep, pametan, bogat, itd.”. Zbog toga, kao roditelji, treba da obratimo pažnju na neke prve ljubavne nesreće ili neuspehe naše dece, jer upravo tada ona mogu doneti odluke koje im mogu obeležiti život. Moramo ih naučiti da su vredna ljudska bića i da to što neko drugi neće da ih voli, da ih izabere, samo znači da taj drugi nije prepoznao njihovu vrednost koju sigurno poseduju. U suprotnom, mlada osoba može zaključiti da nije dovoljno dobra da bi zaslužila da bude voljena.

Ovaj članak je objavljen na sajtu politika.rs