Zločin iz strasti
3. Aprila 2009.
Kazna za bezosećajnost
17. Aprila 2009.
Prikaži sve

Treba ubiti princa iz bajke

Zašto posle očaranosti nastaje razočaranost i dokle vredi čekati „pravu ljubav”

Nakon perioda strasne zaljubljenosti mnogi postaju razočarani. Upravo ta reč ukazuje da su prethodno bili očarani. Koren tih reči su „čar” i „čaranje”. Sve to ukazuje da su u zaljubljivanju bili začarani, podvrgnuti nekom magijskom postupku. Zato se i kaže da je neko podlegao nečijim čarima. A gde je magija, tu su i bajke.

Među prvim izvorima koji nude sliku i objašnjenje o tome šta je ljubav jesu bajke i priče za decu, u obliku priče, slikovnice ili filma. Ako malo bolje pogledamo šta bajke poručuju deci, ljubav je u njima predstavljena kao najveća sila, kao princip najvećeg dobra. Na primer u bajci „Uspavana lepotica” princ je poljubio začaranu princezu; u „Snežani i sedam patuljaka” princ poljupcem Snežanu vraća u život. Ali ne samo da ljubav može vratiti nekoga iz sveta mrtvih, već može pomoći da se nečiji karakter pozitivno promeni. Tako, na primer u „Princu žabi”, princeza odvratnog žapca poljupcem pretvara u predivnog princa, kao i u bajci „Lepotica i zver”,u kojoj lepoticazver pretvara u princa. I u „Pepeljuzi” devojka koja je dugo bila šikanirana konačno nalazi ljubav i postaje princeza. Dakle, ljubav ima moć da svakoga pretvori u princa ili princezu. To je pojačano završnom rečenicom na kraju skoro svake bajke: „A onda su oni živeli srećno sve do kraja života”.

Predstave o ljubavi se talože u nesvesnom, odakle tiho deluju kao sile koje upravljaju našim ljubavnim životom i kada odrastemo. Teško je odrediti uticaj tih predstava na nečiji ljubavni izbor, očekivanja od ljubavi i ponašanje u ljubavi. Ali,činjenica je da veliki broj devojaka i mladih žena pokušava da doživi bajku. Često su to osobe koje, i pored visokog obrazovanja i životnog iskustva, nose u sebi ono što nazivamo unutrašnjim detetom, devojčicu koja još uvek veruje u bajke i koja očekuje da doživi „pravu ljubav”. A prava ljubav je trijumfalna ljubav, ona je najmoćnija sila koja pobeđuje nepravdu, bolest i smrt, ona donosi večnu sreću i najviša je životna vrednost. A ko proživi život i ne doživi ništa slično, možda će mu biti krivo što se i rodio.

I zato je razočaranje, iako neprijatno, veoma korisna emocija. Sreća nastaje onda kada ostvarimo svoje želje, a to je mnogo lakše ako realistično vidimo sebe, druge i svet.

Ovaj članak je objavljen na sajtu politika.rs