Kada udvaranje prelazi u zavođenje
28. Avgusta 2009.
Ugađanje i samopoštovanje
11. Septembra 2009.
Prikaži sve

Ubrzavanje odnosa

Kada je primeren trenutak da se bude intiman sa osobom koju smo tek upoznali, a koja nam se čini podesnim kandidatom za ozbiljnu vezu?

Danas se mnogo brže živi nego pre nekoliko decenija. Ubrzanje je sveprisutno: od brze hrane, brzog novca do brzog seksa. Da li je moguća i brza ljubav? Da li postoji neki prirodni tempo razvoja odnosa? Na primer, kada je primeren trenutak da se bude intiman sa osobom koju smo tek upoznali, a koja nam se čini podesnim kandidatom za ozbiljnu vezu? U Americi, odakle dolazi to ubrzanje, važi da je kraj trećeg sastanka vreme za prvi poljubac. A kada je, ako neko želi ozbiljnu vezu, pravo vreme za prvi seks?

Sviđanje, na kojem se zasniva početak veze, psihološki je kompleksno. Uobičajeno je da mislimo da je osoba kojoj se sviđamo celovita, iz jednog komada. Ali, često nije tako. Ljudi su sastavljeni iz više „komada”, imaju više svojih ja koja su sva prava. Nije ovde reč o nekoj patološkoj situaciji podeljene ličnosti, već o svakodnevnoj pojavi. I vama se sigurno desilo da nešto čvrsto odlučite uveče, da biste se ujutro probudili u nekom svom drugom ja koje za taj dan ima neke sasvim drukčije planove. Ako su ova dva ja istovremeno aktivna, osoba postane svesna da je u unutrašnjem konfliktu.

U kakvoj je to vezi sa sviđanjem i seksom u započinjanju ozbiljne veze? Za ozbiljnu vezu nije dovoljno da se svidimo samo jednom osobinom ja, već da se dopadnemo i da nas prihvati i neka druga a važna osobina ja.

Psihološka teorija transakcione analize to pojednostavljuje i govori o tome kako pored našeg odraslog ja u nama postoje naše dečje ja i naše roditeljsko ja. Ako, na primer, devojka želi da se mladiću, koji inače želi ozbiljnu vezu, toliko dopadne da on želi da se za nju veže, onda je potrebno da se dopadne ovim njegovim različitim ja. U tom slučaju bi on u njoj video ne samo odraslog partnera, već i osobu sa kojom bi se rado igrao da su deca, kao i osobu koja odgovara njegovim moralnim, roditeljskim nazorima.

Ako se devojka dopadne samo jednom ja, a druga ja su ravnodušna, veza neće biti dovoljno kvalitetna i snažna, pa ni dugotrajna. Tada će mladić težiti parcijalnom odnosu želeći da je viđa samo u jednoj vrsti situacija, a da je u drugim izbegava.

Još gore je ako se ona svidi jednom njegovom ja, a druga ja na nju reaguju s neodobravanjem. Tada će mladić biti u unutrašnjem konfliktu privlačenja i odbijanja, što takođe ne vodi u dugotrajnu vezu.

Ako devojka veoma brzo stupi u seksualni odnos sa mladićem, njegovo dečje ja će biti oduševljeno, ali njegovo roditeljsko ja može dići obrvu u znak neodobravanja i kasnije biti onaj unutrašnji glas koji često govori protiv nje i njene moralne podobnosti.

Pa kada onda? Onda kada vas njegovo dečje ja još uvek želi, a njegovo roditeljsko ja smatra da ste moralna osoba!

Ovaj članak je objavljen na sajtu politika.rs