Pokazivanje ljubavi
27. Novembra 2009.
Povređena sujeta
11. Decembra 2009.
Prikaži sve

Zaljubljivanje kao izgovor

Šta ako naša voljena osoba u jednom trenutku stane na „ludi kamen” i poludi za nekim trećim?

Biti u vezi ili braku nije nešto što samo po sebi podrazumeva trajanje „do kraja života”. Životna činjenica je da ljudi raskidaju ljubavne veze i da se razvode. Zbog toga i kada je veza čvrsta i kvalitetna ipak postoji jedna strepnja da li će ona trajati i za pet, deset ili dvadeset godina. Često se ova ljubavna strepnja može izraziti kroz pitanja: A šta ako se nekada pojavi treći? Šta ako se voljena osoba nekada zaljubi u nekog trećeg?

Mogućnost zaljubljivanja u trećeg se tako pojavljuje kao demon stabilnih ljubavnih veza. A zaljubljivanje ne samo da je snažna emocija, već je često i potpuno iracionalna. I zašto je ova strepnja strah od iracionalnog: šta ako naša voljena osoba u jednom trenutku stane na „ludi kamen” i poludi za nekim trećim? Ne uspevajući da razumeju logiku zašto se neko zaljubljuje baš u datu osobu, stari Grci su boga zaljubljenosti Erosa predstavljali kao dete koje odapinje svoje strelice na sve strane, pa koga pogodi. Eros je predstavljen kao dete jer deca u svojoj igri ne znaju šta rade, nisu svesna posledica svojih aktivnosti, ali da bi to još više bilo naglašeno Eros je predstavljen sa povezom preko očiju.

Svi smo čuli za neku od takvih situacija. Posle toliko godina zajedno, on se zaljubio i otišao sa mlađom. Šta je na odlasku rekao? Da ga ona mora razumeti, da se to jednostavno desilo, da on ne može ništa protiv svojih emocija, da razum ne može komandovati srcu. Na prvi pogled sve je tačno i logično. A na drugi pogled?

Dovoljno je da kažemo da zaljubljivanje nije događaj koji nas pogađa „kao grom iz vedra neba”. Zaljubljivanje je psihološki proces koji ima svoj početak, trajanje i, naravno, kraj.

Kada je reč o zaljubljivanju osoba koje su već u nekoj ljubavnoj vezi ili braku, važno je shvatiti da se u treću osobu zaljubljuju uglavnom oni koji su iz nekog razloga, opravdanog ili neopravdanog, nezadovoljni svojom sadašnjom vezom. Te žene i ti muškarci su zbog tog nezadovoljstva jednim delom sebe već napustili svog partnera. A onda iz tog dela sebe, nekada i nesvesno, posmatraju druge ljude i traže nekoga ko bi mogao da bude pogodan kandidat. I ako im se učini da su nekog takvog pronašli, pokreće se mehanizam na čijem je početku sviđanje i interesovanje za drugoga. Iz toga nastupa želja za kontaktom, želja da se i osoba dopadne drugom, da se predstavi na taj način koji će učiniti da se i ona svidi drugom. Zatim se mašta kako bi izgledali različiti aspekti odnosa sa tom osobom. Tek onda dolazi zaljubljivanje. A do tada je osoba imala brojne prilike da zaustavi ovaj proces. Dakle, zaljubljuje se samo onaj koji to hoće.

Ovaj članak je objavljen na sajtu politika.rs