Žena treba da ohrabri muškarca
6. Marta 2009.
Kćerke ne žele da liče na majke
20. Marta 2009.
Prikaži sve

Život ili strast

Kako stasavaju mlađe generacije, nekako se čini da se broj ljudi nezadovoljnih svojim vezama, umesto da se smanjuje, sve više povećava. Kao da je sve teže i teže pronaći odgovarajuću osobu.

Jedan momenat koji svakako doprinosi toj komplikaciji savremenog života jeste očekivanje da je samo potrebno pronaći pravu osobu pa će sve onda drugo biti u redu.

Prema tom uverenju, ako pronađete zaista pravu osobu i sa njom se spojite, automatski sledi da ćete ostvariti pravu ljubav, živećete skladno sa njom do kraja života i nikada se nećete posvađati ili razići, a kamoli da će neko nekoga prevariti. I zbog toga, žene i muškarci čijim ljubavnim životom upravlja ova fantazija čekaju pravog ili pravu i vezuju se samo za one koji bi mogli to da budu.

A zatim sledi provera: ako se pojave problemi, konflikti, loša osećanja, onda se pojavljuju dokazi da to ipak nije to. I zatim se potraga nastavlja iz početka. Naravno da će potraga biti neuspešna jer je ovo očekivanje pogrešno. Jednostavno nije istina da je dovoljno da pronađete pravog ili pravu da bi sve ostalo, automatski, bilo kako želite. Takvi pravi ili tačnije idealni partneri jednostavno ne postoje u stvarnosti.

Ali postoje u dečjim bajkama, raznim pričama i romanima, u filmovima i serijama. Ovakve predstave se sa raznih strana slivaju u naše nesvesno i impregniraju ga neostvarivim idejama. Samo u bajkama je kristalno jasno da će ako se udate za princa posledica toga biti da živite kao princeza. U realnom životu, ako se udate za sina bogataša, to zaista nije nikakva garancija da će vaš ljubavni i drugi život biti kvalitetan.

Ukoliko ovo pogrešno očekivanje prebacimo u jezik filma, onda to izgleda ovako: pronađete pravog glumca, a onda ne samo da očekujete da se scenario sam napiše, već i da bude jako dobar. U stvarnosti, film se pravi drukčije: prvo se napiše scenario, a tek onda se biraju glumci na osnovu datog scenarija. U životu je slično. Ukoliko imate jasan životni plan, odnosno neku vrstu scenarija o tome kako biste želeli da živite, a kako nikako ne biste želeli, tada ćete imati i jednu vrstu kriterijuma prema kojoj ćete moći da izaberete svog „glavnog glumca” (ili glumicu). Što vam je jasnije koje su vaše životne vrednosti, životni ciljevi i pogledi na važna životna pitanja, to će vam biti lakše da prepoznate osobu s kojom ćete to moći da ostvarite.

Izgleda da je za životnu sreću potrebno prvo da se dogovorite sami sa sobom, pa tek onda sa voljenom osobom.

Ovaj članak je objavljen na sajtu politika.rs